5 tips till att hantera din ångest

By Sunday, February 1, 2015 0 , , , Permalink 2

Jamiee

Att ha sådan ångest över livet och att du är så stressad så du inte kan tänka klart och känner stor oro över livet, att du inte kan se ens en vecka framöver..
Det var jag.

I förra inlägget så beskrev jag i en “större bild” av hur det var, men den första meningen på det här inlägget är mer koncentrerad på hur det faktiskt har varit.

Ångest är något som alla människor “lider” av. Visste du det? Att alla har det.
Det är något som våra reptilhjärnor har bevarat och är en av våra nödvändiga signaler som skickas ut i kroppen.
Ett enklare exempel på varför vi har den är för att vi bland annat kunna prestera i olika sammanhang. Ex, en presentation i skolan. Den var ju lite ångestladdad eller hur?

Det är dock viktigt att kunna leva “ett normalt” liv och inte ha andan i halsen som om du springer ett marathonlopp dagarna i ända (som jag ibland beskrev hur jag kände mig).  För det kan ju hända att din ångest eskalerar ibland.

Jag pratar öppet om detta, för att jag vill dela med mig av den livskvalitén jag har hittat idag!
Jag vill att både tjejer & killar där ute ska ha en chans att kunna känna “Fasiken vad skönt. Jag är inte ensam.”

 

Här ger jag er 5 tips om hur du kan hantera din Ångest:

1.) Prata om det. Nummer ett. Superviktigt! Jag själv gick runt i 23 år och fattade ingenting. För att jag inte sa något. Så fort jag började prata om det med min dåvarande terapeut så lättade det. Sedan när jag förstod att det var enorm ångest som jag gick och bar på, så var jag öppen om det till mina vänner och så vidare. Det känns genast bättre när man “lyfter på locket” och låter det värsta sippra ut.

2.) Sök hjälp. Jätte viktitgt. Om du känner att din ångest inte är hanterbar, känner att den tar över ditt liv, eller att du inte “fungerar” normalt i vardagslivet. Ta hjälp av proffs! De är endast dem som kan se till att du får rätt hjälp, och rätt redskap för att Du ska bli bättre på att hantera din ångest! Det går alltid att vända sig någonstans, googla vart närmsta hjälp finns –  i din stad.
Svårt att hitta? Gå till vårdcentralen, gå någonstans! De hjälper dig. Det viktiga är bara ATT du gör det.

3.)  Var medveten! Vet du vad det är som pågår i den kroppsliga processen när det kommer till ångest? Vet du hur en “ångest kurva” ser ut och vad som kan påverka din ångest? Läs på! Jag förstod inte att det gick att jobba med ångesten på det sättet som jag gör idag. När den var som värst så trodde jag att jag skulle tappa andan till slut och dö av syrebrist, typ. Så är det dock inte. Ångest är inte farligt. Dessutom är det så att när du lärt dig känna av “varningssignalerna” så kan du stoppa ångesten att eskalera till max. Och till slut så har du bukt på den och attackerna blir mindre “kämpiga”. (Något du får lära dig om du går i KBT bland annat.)

4.) Kartlägg och sluta undvik. Exponera dig. Lite beroende på vad för ångest du mest drabbas av så kan man jobba med den på olika sätt. Är du som mig som har lite all möjlig ångest så får man kanske börja där den är som värst.
Vi kan ta mig som exempel: Min prestationsångest kontrollerade mitt liv ett bra tag. Jag slutade att göra det jag älskar mest – dansa.
Det tog mig 5 år att gå in i en sal överhuvudtaget. Men jag gjorde det. Jag satte upp ett mål. Jag skulle sluta undvika gruppträningssalar och exponera mig för min rädsla och idag ser man mig skuttandes på olika gruppträningar på gymmet!
Börja alltid med de minsta ångestkällorna först..

5.) ANDAS. Om det är något som du ska lägga på minnet så är det att Andas. Lungt och fint när du känner att ångesten kommer.
Det finns en tendens att vi spänner oss, blir stela eller liknanande när vi känner obehagskänslorna av ångesten som kryper sig på.
Då brukar vi också hålla andan, andas korta snabba andetag eller liknande. Det förvärrar bara. Därför ska du fokusera på att hitta andningen. Djupa fina andetag. Så ska du se att det känns bättre.

 

// Detta är tips utifrån min egna erfarenhet och min hantering av detta. 
Det är viktigt att tänka på att vi alla är olika individer med olika situationer. 
Ta hand om dig, din kropp och din själ. <3 

Jag hoppas att det ger något någonting.

Ha en fin Söndag, gullisar! 

0 Comments