Att vara trygg i sin kropp

Kroppsprat

⋅En cellulit här & en osmickrande vinkel där. Men hey – det där är min kropp..

 

Jag fortsätter min Söndag med ännu ett inlägg! Jag tänkte prata om ett hett ämne: nämligen Kroppen! Ett viktigt ämne att ta upp, prata om, lyfta upp, göra ett försök till att ta bort eventuella skamkänslor ifrån osv. Detta är ju nämligen ett ämne som aldrig kommer att bli oaktuellt.
Det finns en risk att det blir lite luddigt i svängarna, men jag hoppas att jag får med en del viktiga poäng under inläggets gång och här är min syn på min egna kropp, bland annat.

Jag lyssnade på Josefin & Vanjas podd där dom pratar just om detta ämnet i ett avsnitt. Jag blev inspirerad av att skriva om det redan då, men det var inte förrens jag pratade med en tjej (Nr 2 i raden på kort tid faktiskt) som säger till mig i stil med; “.. men Du är ju så stolt över din kropp! Det är så härligt att se..
Jo vars. Stolt och stolt. Jag har börjat att lära mig att älska mig själv. Alltså mig själv som bor inuti den. Det mina vänner, är min hemlighet! Absolut ingen nyhet att det är så det funkar, men ack så sann.

Jag har dagar när jag är mindre glad och tycker att det finns fel både här och där på min kropp. Ja, jag får även lite små ångest innan jag ibland laddar upp en bikinibild på nätet.. Okej, kanske inte ångest just, men mer nervös. Över att bli dömd, granskad och helt ärligt rädd för att få höra en massa negativa ord om min kropp. Där och då slår jag bort det, publicerar och kör ändå. Jag har varit mobbad under mina yngre dagar och inte en enda dag till i mitt liv ska någon få styra min vilja, tankar om mig själv eller liknande. De negativa ska heller inte få ta över och låta mig själv börja tro på det som sägs, utan jag ska vara starkare än så. Men där är anledningen till att den där nervösa känslan stiger på..

Idag har vi en otrolig hets kring träning, kroppsideal och mat. Visserligen är det något som funnits länge, men just från träningssidan verkar den ha eskalerat. Vi matas väldigt mycket med “hur man ska se ut” och även jag ser ju detta. Det är oerhört hårt ibland och skapar otrolig mycket blandade känslor hos både kvinnor & män. Särskilt yngre målgrupper som kanske fortfarande utvecklas. Vissa tar det som en motivation, eller en så kallad morot för att ändra sin livsstil om den är i behov utav det och för andra kan det skapa otrolig ångest. Som sedan kan leda till hets mot sig själv och relationen till både mat & träning vilket är mindre bra.

Om jag pratar om mig idag, så ser jag inte ut som majoriteten av de bloggande “fitness tjejerna” exempelvis. Som jag nämner ovan kan jag ha dagar som är mindre bra och då kan det skapa negativa tankar hos mig själv när dessa tjejer ständigt florerar i omlopp på nätet. Fram tills jag kommer på att det är ju faktiskt inte i det där sexpacket (som inte jag har dock), som välmåendet existerar. Visst, jag erkänner att jag ibland har en motivation till att kunna forma om kroppen, träna för att se resultat osv, men det är inte till vilket pris som helst! Det får inte gå så långt att jag måste hoppa över chokladen på Lördagar och svälta mig själv, eller att jag ska hata min kropp under processens gång! (Okej, knepiga exempel men bara så att ni förstår grejen).
För om sanningen ska fram så äter jag choklad ibland. Sedan väljer jag också att hoppa över den vissa lördagar för jag vet att den inte alltid gör mig gott (socker kan påverka mitt mående negativt också). Men jag ser till att majoriteten av alla dagar så matar jag min kropp med mat som gör bra inifrån och ut.
Och ja, jag tränar en hel del och ibland gör jag vissa försök till att skaffa mig min drömkropp. Alltså MIN drömkropp. Som prio ett är en hel och funktionell kropp! En stark kropp som ska orka med det liv Jag lever helt enkelt.

För det är något som vi ibland missar när vi målar upp drömscenariot med “Drömkroppen”.
– Att den är funktionell. Att den bär dig dit du vill, gör alla de sakerna du vill göra med den och att den är stark nog att fixa allt och lite till! Och jag lovar att den grejar det utan det där sexpacket och utan att du har en enorm gluteus maximus. De två sakerna är mindre viktiga, även om du så gärna vill ha dem.

Jag har förstått att om jag mår bra på insidan, så mår jag ofta bra på utsidan också. Ibland kommer tankarna om att jag ibland önskar att jag var både plattare på magen, inte hade en enda cellulit på kroppen, var felfri och alldeles sådär vältränad som topp-fitness-tjejerna i världen..
Men jag väljer att se bort från det, tycka att jag är grym och levererar bikinibilder som om jag vore världens babe ändå. För att jag är jag. Jag är den jag är nu, idag och såhär ser jag ut. För jag mår bra på insidan och jag är rätt okej ändå! Och visst har jag rätten att kalla mig vältränad trotts att jag inte ser ut som eliten? Svar Ja.

Jag kan lova att jag inte alltid har varit så trygg i mig själv när det kommer till min egna kropp. Som ni sett tidigare har jag vart både smalare/mindre, vägt 25+ och allt där i emellan. Jag har hatat mer än jag älskat. Jag har dömt den och önskat att jag föddes annorlunda ( i många olika skepnader). Men jag har gjort slut med det hatet. Jag har aldrig älskat min kropp så som jag gör nu, men det är för att jag förstår att den endast är ett tempel som min själ vilar i. Kärleken är en tacksamhet att den orkar träna i den mängd jag gör, för att den bär mig dit jag vill och för att den då också ger mig endorfiner. De endorfinerna som en gång räddade mig i mina mörkaste stunder..

Så det kanske är sant som de två tjejerna sagt till mig.
Att jag är nog otroligt stolt över min kropp utan att jag igentligen gett mig tiden att fundera över just den frågan. Att jag är stolt för den just som den är, med alla fel och alla rätt som den har. Tack till er som alltid peppar, pratar och ger kärlek runtom er. Ni är guld <3 

Summa summarum: Allt handlar om balans och att vara trygg i sin egna kropp.
Kosten & träningen ger välmående om de hamnar i just balans. Det är okej att vilja forma om kroppen, men glöm inte att det ska vara en sekundär prioritet. Tänk på hur du kan stärka den och för vilket ändamål istället, så släpper du hetsen om att sträva efter de där “perfekta” kroppsidealet. Sexpacket kanske kommer på köpet? Men låt dig inte påverkas negativt för att du inte besitter det. Du är ju så jäkla bra ändå, Kom ihåg det! Bli ditt egna hälsosamma ideal <3
Jag tror på dig.

Du som läst dig igenom det här inlägget, hur tänker du kring ämnet?
Vad säger du om din relation till din kropp?

 

Okej, dags att runda av. Jag hoppas innerligt att det inte blev för suddigt och att du förstod poängen.  Med det sagt så önskar jag dig en fantastisk Söndagskväll med massa kärlek<3 Ge dig själv lite kärlek nu! Kram Jamie

Berätta gärna om du vill ha mer av denna typen av inlägg eller om du vill ha mer av något annat.
Jag är nyfiken av vad du får mest ut utav i min blogg.

2 Comments
 • Filippa Salomonsson
  October 26, 2015

  WOW!! You go girl. Så fint skrivet. KRAM

  • Jamie Sallmén
   October 26, 2015

   AH! Thank you! Det värmer otroligt mycket att höra <3 KRAM!