Min viktresa -20kg!

Min viktresa -20kg!

Hej.
Det här är det jobbigaste jag någonsin har gjort. Jag tror jag aldrig har vågat blotta mig så mycket som jag gör nu, men jag gör det med ett hopp om att kunna inspirera & motivera någon där ute, som kanske vill samma sak som jag här i livet.
– Vara lycklig och må bra!
Här har ni det: min viktresa -20 kg! 
Fatta den. Pffuuuh. Stressigt och ångestladdat, men oj så värt det, när jag förstår hur mycket jag vuxit. Inom mig.

Jag är uppväxt med en enda viktig sak; att alltid vara snygg. Att man alltid ska se bra ut. Drömmar om att bli modell. Allt handlar om utsidan. Spelar ingen roll vad det handlar om, kläder, hår, utseendefixeringen är total. Media, jag själv, allt jag hörde..
Varför kunde ingen lära mig om hur fantastiskt det kunde vara att vara smart? Och snäll? Att man kan ha så mycket kvalitéer på insidan också!?

Idag förstår jag mer än så och jag växer för varje dag, (dock fortfarande stora planer för modellandet och jag älskar det) och jag älskar att känna mig fräsch. Men idag ser jag vad jag har INOM mig. Hur Jag Mår. Vem Jag Är och Vad Jag Betyder.

Men vi backar bandet lite; 
Vad hände? Har jag alltid vart sådär “tjock”?
Svaret är nej. Bilden till vänster är tagen 2011 och är en utav många som har varit undangömda. De här är en utav de bilderna som fick stanna kvar på kameran, vilket innebär att det fanns “värre” bilder som jag valt att radera för att “jag blev inte bra” .. (Ni vet när man tar kort och slänger de man är missnöjd med.. Denna var alltså “okej” på den tiden..) 

Vad hände då? Jo, livet hände, svarar dagens Smarta Jag.
Några orsaker var att jag hade ett stressigt jobb med udda tider, firma bil, lat, taskiga förhållanden när de kom till mitt privatliv/familj, stoppade i mig otroligt mycket snabbmat, drack och festade som det inte fanns någon morgondag och jag var till och med rökare på den tiden. Andra enkla saker som att preventivmedlet jag använde (som jag inte visste då) gav mig en fruktansvärd matlust och gav mig ohälsosamt förhållande till mat & socker och plussade på ytterligare 10 kg till på min kropp.
Jag slutade väga mig vid cirka 20 kg plus (mot vart jag befinner mig idag) så jag har inga exakta siffror på hur stor jag var/blev..
– Sådär gick jag runt. Tjock och olycklig. Fastän jag alltid sprang runt glad, så kände jag mig aldrig riktigt bekväm. Jag var ju inte lika snygg. Men här mådde jag heller inte särskilt bra varken fysiskt eller psykiskt..

Jag beslutade mig en dag att ta tag i mig själv. Den utlösande faktorn kan ha varit när jag får ryggskott, jag vet inte! Men jag kände mig som 100 år och var så trött på allt. Jag var så otroligt trött på att känna som jag gjorde, tjock, trött, orkeslös, ja, och drömmarna om att fortsätta hålla på med modelljobb jagade mig jämt – och jag förstod, ser jag ut så här, så blir det inte mycket av det.. (jag gjorde mitt första modelljobb som 5 åring..) 

Jag började med ett litet steg i taget. Ett litet. I april, 2011, laddade jag ner en app på telefonen & började promenera. Korta, små promenader..Idag brukar jag säga att jag promenerade bort min övervikt och till stor del stämmer det!
Steg två som jag gjorde, var att sedan se över kosten. Den fick jag ändra sakta men säkert och jag började med att byta ut mina livsmedel. Jag tog bort det som jag VISSTE inte var bra. För vi har ju en ganska stor kunskap om kost idag, inte sant?
2012 beslöt jag mig bland annat om att bara äta socker på Lördagar och jag slutade dessutom att röka i samma veva – fatta den kombon?! Och JA, jag klarade det!
Under det året ökade jag samtidigt min fysiska aktivitetsnivå och i Augusti samma år, så begränsade jag dessutom mitt alkohol intag och blev mer intresserad av bra mat. Detta gjorde också att de flesta kilona nu var borta.. (Och modellandet började krypa på igen..) 

2013 är året då jag sedan kom i mitt livs form! Med hjälp av min bäste vän (och pojkvän) så gjorde vi ett (flera) projekt ihop och han hjälpte mig att komma i toppform! Det är också det året som jag bland annat hamnar i ett bok tryck, Davids bok “Träna med Dflex, Stjärnornas PT”, Nordstedts Förlag. Livet känns fantastiskt.. Fram tills att semester kilorna börjar krypa sig på och stora delar av mitt privatliv sätter stor press på min psykiska styrka. Jag går upp några kilon, och inser; Livet händer, Igen!
Men – Denna gången stoppar jag det inom sin tid, och jag tar mig till gymmet och behåller fokus!

Bilden till höger. Den är tagen på toaletten på gymmet i Söndags morse (7 September-14). Alltså mindre än 24 h sedan!
2014 är mitt år. Jag har hittat motivationen. Jag är snygg och jag är stark. Jag vann över min viktresa -20kg!
Men är de där verkligen det viktigaste??

Nej. Den yttre resan har gjort sitt. Det ser ni ju, 20 kg skillnad är ganska så mycket!
Jag ser dock någonting HELT annat – och det är min inre resa. Den styrka och den passionen jag har här i livet går inte att lyfta på gymmet, i vikt. Jag vann över livet och alla dess utmaningar men samtidigt över kilona. Min mentala resa har varit enorm. Jag förstår så mycket mer idag, jag accepterar mig själv och andra på ett annorlunda sätt. Jag värdesätter Livet på ett helt annat sätt än vad jag någonsin har gjort. Jag är så tacksam. Tacksam över allt Jag åstadkommit – tillsammans med alla människor som funnits runt om mig, i mitt liv! Jag tar heller ingenting för givet. Jag upskattar mer. Jag vill lära mig och jag är mer öppen inom mig.

Snygg eller Inte – vem fasiken bryr sig?
Jag har en god hälsa, jag är frisk, jag är smart & jag lever.
Jag tackar Mig och Jag tackar Dig.

Ångestladdningen är urladdad.
Jag hoppas jag kan inspirera och motivera.

//Love, Jamie.

0 Comments